De architect
De man achter sinBol Tuin- & Landschapsdesign is ir. A. Bol. Arnout Bol werd geboren in 1984 te Doetinchem. Via de genen van zijn moeder kwam er een injectie van plantenkennis bij hem binnen uit de boomkwekerij families uit Boskoop. Van zijn vader kreeg hij een grote liefde voor de natuur mee. Later ontwikkelde dit samen met zijn eigen creatieve karakter tot de logische keuze voor tuinarchitectuur toen hij ongeveer twaalf jaar oud was.

Na de Havo ging hij dan ook tuin & landschapsontwerp studeren aan hogeschool Larenstein. Na deze opleiding succesvol afgerond te hebben was hij nog niet helemaal tevreden en heeft hij aan de Universiteit van Wageningen een Master landschapsarchitectuur gedaan. Dit laatste bleek niet een heel gelukkig huwelijk. Het stricte ‘binnen de lijntjes kleuren’ wat op de opleiding werd verwacht botste met zijn karakter. Hij koos er daarom voor om sinBol Tuin & Landschapsdesign op te richten en de Master op een laag pitje te zetten. In januari 2014 ronde hij zijn master af en kon hij zichzelf architect noemen.

Ondertussen heeft hij gewerkt voor een stedenbouwkundig bureau, twee landschapsontwerpbureaus en heeft hij talloze jaren ervaring bij tuincentra en hoveniersbedrijven. Sinds juni 2014 is er pure focus op sinBol Tuin- & Landschapsdesign, en is dit zijn fulltime bezigheid geworden.

De naam van SinBol Tuin- & Landschapsdesign is opgebouwd uit drie elementen. Het eerste element is uiteraard de achternaam van de ontwerper Arnout Bol. Het tweede element is het woord sin. Dit is afgeleid van het Engelse woord voor geneugtes/genieten, want daar draait het uiteindelijk in een tuin om. Er wordt in geleefd, maar het is vooral een plek om te ontspannen, tot jezelf te komen en om van te genieten. Het derde element is dat ‘sinBol’ een verbastering is van het woord symbool, wat verwijst naar de architectonische achtergrond van het bedrijf.

Naast de standaard eigenschappen van een tuin- en landschapsarchitect heeft Arnout Bol zich enorm verbreed op het gebied van duurzame ontwikkelingen. Zo ver zelfs dat een ontwerp van hem de leidraad vormde voor meerdere presentaties op internationale conferenties. Zijn duurzame aanpak gaat veel verder dan de standaard oppervlakkige groene tools. Hierdoor heeft hij al mogen meewerken aan meerdere duurzame buitenruimtes voor woonwijken in heel Nederland.

Het hoogtepunt van zijn carrière is tot dusver het winnen van de Bravvo (branchevereniging voor ontwerpers van de openbare ruimte) Award 2009. Deze won hij door in een samenwerking een ontwerp te maken voor de paleistuinen van Paleis Noordeinde. De toenmalige koningin Beatrix liet via het hoofd van haar buitendienst weten enorm verrast te zijn over de goede manier waarin het oude historische karakter van de plek samen ging met een moderne kijk op de toekomst binnen het ontwerp. Hoewel het ontwerp niet meteen volledig werd uitgevoerd zal het wel de mogelijke basis voor wijzigingen zijn in de toekomst.